Stoofperen

Gestoofde peren, zijn een van de gerechten die op tafel komen als andere gerechten zoals: konijn, fazant of haas worden geserveerd, of de rijkere vleesgerechten zoals hazenpeper, stoofpeertjes kunnen ook worden geserveerd naast de draadjesvlees, gestoofd vlees of in combinatie met gekookte aardappelen en word geserveerd in plaats van de groenten.

Stoofpeertjes kunnen worden geserveerd als bijgerecht bij een rundvleesgerecht, of als dessert met wat yoghurt of hangop. Stoofpeertjes zijn makkelijk te maken met cranberrysaus en rode wijn aan de onderkant. Het is ook een heerlijke aanvulling op je kerstdiner. Recept voor stoofpeertjes is als volgt: vier geschilde peren, halve potje cranberrysaus, halve kaneelstukje, een citroenschil, een kop je appelsap en een kwart kopje suiker. Bereidingswijze is: doe de cranberrysaus in een pan en laat hem een beetje opwarmen.

Voeg dan de appelsap toe om de saus te laten verdunnen, dat is omdat de peren zacht zijn, roer dan de suiker erdoor heen, gooi het kaneelstokje erin en plaats dan de peren in het vloeistof. Kook de pan en laat het afdekken. Laat na dit de peren 40 min sudderen en draai de peren af en toe om. Sudder ze niet teveel want je wilt dat de peren heel blijven. Het fruit is zacht dus erg makkelijk te breken. Haal de peren eruit en gooi daarna de saus erover heen.