Stoofperen basisrecept

Dit is een van die typisch Nederlandse recepten die nooit zal uitsterven. Gegeten voor het dessert, maar vaker als onderdeel van een winterse maaltijd. Ze passen mooi bij gestoofde rode kool of spruitjes en veel puree. Meer authentiek en mooi als je de peren heel laat, maar zoveel makkelijker te eten als je ze eerst in vieren snijdt en de kern eruit haalt. Ik maak meestal een grote pot (Kilner-pot) die maanden in de koelkast blijft. Traditioneel geïnspireerd

  • 1,5 kg peren, geschild
  • 100 gr suiker
  • 5 dl lichtrode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais)
  • 1 dl rode likeur (bijvoorbeeld port, zwarte bessenlikeur)
  • 6 dunne plakjes verse gember
  • 2 citroengras, geplet
  • 3 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kardemompeulen

Breng alle ingrediënten over in een pan, voeg water toe indien nodig, de peren moeten bedekt zijn met vloeistof. Om er zeker van te zijn dat ze niet uitdrogen, kun je een stuk bakpapier er bovenop leggen. Als je een crockpot hebt, stoof ze dan 12 uur op een laag pitje, anders 2,5 uur op een laag vuur. Haal de peren eruit om af te koelen, breng de vloeistof over in een kleine pan om te verminderen tot een dikke en plakkerige siroop.

  • Witte peren
  • 1 kg gepelde peren
  • 100 gr suiker (gebruik meer of minder, afhankelijk van de cultivar die u gebruikt)
  • 5 dl cider
  • 75 cl Armagnac
  • 4 dunne plakjes verse gember
  • 2 citroengras
  • 3 steranijs
  • 3 kaneelstokjes

Verwarm de suiker in een braadpan met antiaanbaklaag. Roer niet, wacht tot het een caramelize smelt. Als het die mooie gouden kleur heeft giet je de cider in. Wees voorzichtig, het spuugt en spuwt. Voeg alle andere ingrediënten toe, voeg water toe indien nodig, de peren moeten bedekt zijn met vloeistof. Om er zeker van te zijn dat ze niet uitdrogen, kun je een stuk bakpapier er bovenop leggen. Als je een crockpot hebt, stoof ze dan 12 uur op een laag pitje, anders 2,5 uur op een laag vuur. Haal de peren eruit om af te koelen, breng de vloeistof over in een kleine pan om te verminderen tot een dikke en plakkerige siroop.

  • Maple kweeën
  • 3 grote kweeën (960gr na schillen en snijden)
  • 150 ml ahornsiroop
  • 500 ml witte wijn (droog en fruitig)
  • 75 ml Armagnac
  • 1 baai verlof (of daun salaam)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 citroen, sap & schil

Breng alle ingrediënten over in een pan, voeg water toe indien nodig, de peren moeten bedekt zijn met vloeistof. Om er zeker van te zijn dat ze niet uitdrogen, kun je een stuk bakpapier er bovenop leggen. Als je een crockpot hebt, stoof ze dan 12 uur op een laag pitje, anders 2,5 uur op een laag vuur. Haal de peren eruit om af te koelen, breng de vloeistof over in een kleine pan om te verminderen tot een dikke en plakkerige siroop. Ik heb deze versie maar één keer met kweeën gemaakt en ik denk niet dat het goed werkt als bijgerecht. Waarschijnlijk het beste om te serveren met ijs en room.